Direct naar de Abe Bonnema Experience »

Logo

Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten

De Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten is bestemd voor de (jonge) architect van een gebouw dat in de afgelopen twee jaar in Nederland is opgeleverd en dat naar het oordeel van een onafhankelijke, deskundige jury een prestatie is van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit. Het prijzengeld voor de winnaar van de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2016 is door het Stichtingsbestuur verhoogd naar een bedrag van 20.000 Euro.

Winnaar 2016

Ard de Vries heeft de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2016 gewonnen. Volgens de jury schept de jonge architect een nieuw beeld met een schoonheid die ontroert. ‘Ard de Vries heeft een geslaagd en eigenzinnig idioom ontwikkeld voor het ontwerp van een modern landhuis, op basis van een grondige kennis van klassiekers in de architectuurgeschiedenis. De Vries koos voor een nauwkeurige positionering en legde met het architectonisch concept een meesterlijke basis voor zijn ontwerp. De opdrachtgever stelde de jonge architect een schuur vol keien en een ongelimiteerde partij eikenhout uit de omgeving ter beschikking. Het resultaat levert echt overweldigende architectuur op met mooie verhoudingen, kleuren en details, waar het ontwerpplezier vanaf spat’. Landgoed Valkenberg is volgens de jury een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en die tot voorbeeld strekt.

Bekijk het project op abebonnemaprijs.nl >

Winnaar 2014

Met de inzending ‘Koepel op de Overplaats’ won Marjolein van Eig in 2014 de eerste Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten. Haar ontwerpen kenmerken zich door het hergebruik en de interpretatie van archetypes. Zij plaatst haar gebouwen op een zorgvuldige, vanzelfsprekende en verrassende manier in de tijd.

Bekijk het project op abebonnemaprijs.nl >

Volgende editie 2018